Hızlı Solunum Uygulamaların, Doğru Nefes Kullanımı Olarak Tavsiye Edilmesi Hakkında

Hızlı Solunum Terapilerinin, Doğru Nefes Kullanımı Olarak Tavsiye Edilmesi Hakkında
Son senelerde nefes konusu çok popüler hale geldi. Tüm dünyada bu konuda farklı kitaplar, farklı görseller ve farklı çalışma programları oluşturuldu. Birçoğunuzun bildiği ve yakından izlediği gibi bende yaklaşık onbeş seneden beri nefes konusunu bilimsel bir düzeye taşımak için çalışmalar yapmaktayım. Opera sanatcısı olarak nefes ve ses eğitimini akademik düzeyde tamamladıktan sonra, kişisel gelişime ve bütüncül  ilgim nedeni ile nefes çalışmalarını kişisel gelişim alanına taşımak istedim. Bu konuda nefes çalışmalarının birbirinden bağımsız birçok farklı alanlarında değişik kitaplar ve değişik çalışma programları oluşturarak

paylaştım. Yeni çalışmalarımıda paylaşmaya devam ediyorum.

 
Nefes çalışmalarının popüler bir çalışması haline gelmesi, beraberinde bir takım sorunlarıda getirmeye başladı. Öncelikle Nefes Çalışmaları konusunun diğer kişisel gelişim çalışmalarından ayrılması gerektiğinin farkına varmalıyız. Çünkü konu aynı zamanda sağlık konusunuda ilgilendiriyor. Hızlı alınan sonuçlar amaca uygun olarak geliştirlmezse, kişiye özel uygulanmazsa ve uzman kişiler tarafından yönetilmezse katılımcıların fayda yerine zarar görme ihtimalleri orataya çıkabiliyor.
 
Nefes çalışmaları, sağlık sorunları için farklı, sporcular için farklı, şarkıcı ve konuşmacı için, psikolojik sorunlar için, bilinçaltı ve genetik sorunlar için, gevşeme-rahatlama-mutlu olma konusu için, hamile eğitimi için, kişisel gelişim için ve daha birçok konu için tamamen farklı olarak ele alınmalıdır. Nefes konusu tıbbın henüz yeterli ilgi göstermediği ve bir zemine oturtamadığı için biraz fizyo-terapistlerin, biraz anesteji uzmanlarının, birazda meatabolizma uzamnlarının alanına girmektedir. Ama henüz kendi başına bir uzmanlık alanı değildir. Bu durumda oluşan boşluk, konunun uzmanı olmayan kişiler tarafından doldurulmaya uygun hale gelmektedir. Bu açıdan Nefes Çalışmalarına ilgi duyanların dikkatli olması gerekir..
 
Hızlı Nefes Kullanımının Her Derde Deva Bir Çalışma Olarak Sunulması
 

Hızlı nefes kullanımı bu gün bir çok farklı çalışma adı altında kullanılmaktadır. Bilinçaltı sağılımı için tüm dünyada itibar gören bu çalışma olmasına karşın, doğru nefes alma açısından baktığınızda; tıbbın “hiperventilasyon sendromu” olarak tanımladığı bir rahatsızlık durumunun süni olarak yaratılması ile elde edilmektedir. Belli bir süre içinde, amaca yönelik tarzda, uzman kişiler tarafından yönetildiğinde bir çok sorunu çözmede kullanılan bu çalışma, eksik bilgi ile uygulandığında bir çok sağlık sorununada yol açabilir.
 
Bu konu sadece bilinçaltını açığa çıkartmak için uygun olduğu halde doğru nefes çalışması olarak sunulması ve pazarlanması birçok metabolzma sorunlarına yol açabilmektedir. Kişinin glikoz ve insülin seviyelerinde gereksiz yüklemeler, metabolizmanın suni bir sorunla hızlandırılması, kalp ve dolaşım sorunları, hipertansiyon, serbest radikal artışı, alkoloz, hipoksi, erken yaşlanma gibi birçok farklı soruna yol açabilmektedir. Oysaki doğru soluma nerdeyse bu çalışmanın tam tersisidir. Doğru soluma için derin alınan ve uzun verilen nefeslere ihtiyaç duyulur. Nefes yavaşlatılarak CP aralığının en uzun hale gelmesi için çalışılır.
 
Nefesin sağlık açısından ele alındığında genelde oluşmuş olan yanlış anlayışlar
Hızlı soluma çalışmalarında bilinçli olarak alkoloz oluşturmak için nefes ağızdan alıp verilir. Oysaki doğru nefes alma tamamen burundan nefes aıp vermeyi gerektirir.

Hızlı solumada üst solunum desteklenerek sempatik sinir sisteminin uyaılması sağlanır. Doğru nefes alma daha fazla diyafram kası kullandırılarak ve abdominal bölge uyarılarak, rahatlama ve akabinde uzun nefes kullanımı sağlamayı amaçlar.

Hızlı nefes kullanımı, sempatik algıyı, sol beyni ve savunma sistemlerini uyarak bilinçaltını ortaya çıkartmaya yöneliktir. Doğru nefes parasempatik sistemi, sağ beyni ve bedenin rahatlatma sistemlerini aktive eder.
Hızlı nefes kullanımı doku oksijenlenmesini engelleyerek. (amacı geçici süre içinde beyne giden oksijen miktarını azaltmaktır) yaşamı kısaltır. Doğru nefes doku oksijenlenmesini artırarak uzun ve sağlıklı bir yaşam oluşturur.
Hızlı nefes kullanımı sıvı kaybı sağlayarak kas spazmları ve romatizmal sorunları ve eklem sorunlarını artırır. Doğru nefes bedenin su tutulumunu, sodyum- potasyum ve Mağnezyum- kalsiyum dengesini sağlayarak kas, eklem ve kemik sistemi üzerinde rahatlama sağlar.


Bu yazıyı, bu gün sabah saatlerinde önemli bir TV kanalında, dünyaca ünlü bir doktorumuzun yönettiği bir sağlık programında, nefes uzmanı olarak davet edilen bir hanımın doğru nefes olarak ağızdan alıp vermeyi tavsiyesi sonucunda Doktor karşısında yaşadığı çaresizliği ve nefes konusunda yarattığı hoş olmayan etkileşmeyi gördükten sonra yazma isteği hissettim.

Mustafa Kartal

Ücretsiz bilgi almanız için sizi arayalım!